به چه کسی نگهبان محله میگویند؟
در قدیم در محلات مختلف شهر از افرادی به نام به ناطور یا شبگرد استفاده می شد که تعداد معدودی از این قبیل افراد در حال حاضر نیز به نگهبانی از اموال مردم مشغول هستند.

به منظور اطمینان خاطر بیشتر مردم و بالا بردن ضریب امنیتی، تعدادی شرکت حفاظتی و مراقبتی با هدف آموزش و آماده سازی نگهبانان محلات و بهره گیری از خدمات آنان در نقاط مختلف دایر و تعداد دیگری نیز در حال اجرا اقدامات لازم و اخذ مجوز برای شرع به فعالیت در این زمینه هستند. این شرکت ها با نظارت و مجوز از سوی مرکز خدمات حفاظتی و مراقبتی انتظامی تاسیس و انجام وظیفه می نمایند. نگهبان محله به فردی اطلاق می گردد که برابر ضوابط و مقررات مرکز حفاظتی و مراقبتی انتظامی به وسیله شرکت های تحت نظارت استخدام و پس از طی دوره های آموزشی و توجیهی، در صورت تمایل و اعلام احتیاج اهالی محل بر اساس قرارداد منعقده با شرکت حفاظتی و مراقبتی از اماکن و اموال کارفرما را در محدوده زمانی و مکانی تعریف شده عهده دار می گردد.
نیروی انتظامی هدف از به کارگیری نگهبان محله، در وهله اول ارتقای ضریب حفاظتی و امنیتی محلات و اماکن عمومی و بعد پیشگیری از وقوع سرقت؛ قانونمند کردن مشارکت مردمی در تامین امنیت جامعه؛ ایجاد جو روانی احساس امنیت هرچه بیشتر برای مردم و کاهش احساس ناامنی؛ ایجاد اشتغال و استفاده از امکانات بالقوه موجود در جامعه جهت افزایش امنیت اجتماعی با به کارگیری نیروهای مجرب و آموزش دیده؛ عنوان نموده است. نگهبان محله با پوشیدن لباس فرم مخصول در هنگام انجام وظیفه کاملا تعیین و از دیگران متمایز است و در استخدام نگهبانان محلات سوابق آنان دقیقا مورد توجه قرار گرفته و از افراد صالح برخوردار از حسن اخلاق و سلامت جسمی و روانی انتخاب می شوند، لذا اطمینان خاطر لازم و امنیت بیشتر برای شهروندان حاصل می گردد.
بعلاوه از آن جایی که انجام وظیفه ی نگهبانان محلات با برخورداری از پشتیبانی واحدهای مختلف پلیس صورت می گیرد، در نتیجه اموال، خانه، شرکت و خودروهای پارک شده در محدوده ی مربوطه از هر گونه تعرضی مصون و آرامش و آسایش اهالی تامین خواهد شد. خدمات نگهبان مراقبت از اماکن مسکونی، تجاری و خودروهای پارک شده در محدوده ی فعالیت به منظور جلوگیری از سرقت؛ معرفی افراد مظنون به کلانتری یا پاسگاه محلی و پلیس 110؛ گشت زنی در محدوده ماموریتی به منظور پیش گیری از سرقت؛ همکاری با مسوولان و معتمدین محل در هنگام بروز حوادث غیر مترقبه و هشیاری لازم در این خصوص؛ زیر نظر قرار دادن افراد ناشناس و هماهنگی با عوامل انتظامی محل به منظور جلوگیری از تعرضات افراد شرور و مزاحمین نوامیس مردم؛ جلوگیری از تجمع عناصر فرصت طلب (اراذل و اوباش) مخل آسایش و رفاه عمومی محل؛ همکاری با مامورین و گشت کلانتری یا پاسگاه محل در راستای انجام وظیفه؛ حفاظت از صحنه وقوع جرم تا رسیدن مامورین کلانتری یا پاسگاه؛
انجام سایر وظایفی که به موجب قرارداد منعقده به عهده ی نگهبان گذارده شده است. شرایط نگهبان محله: نگهبان محله باید دارای تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران و متدین به یکی از ادیان رسمی کشور؛ دارا بودن شرایط جسمی و روانی متناسب با امور نگهبانی و گشت زنی؛ داشتن کارت انتها خدمت وظیفه ی عمومی و یا معافیت، مشروط بر آن که معافیت مذکور مانع از انجام امور نگهبانی و گشت زنی نباشد؛ عدم اشتهار به فساد اخلاقی و محکومیت کیفری و عدم اعتیاد به مواد مخدر و دارای حداقل سواد خواندن و نوشتن، باشد.