چالش های امنیتی ورزشگاه ها چیست؟
در ادامه چالشهای امنیتی ورزشگاه ها را از زبان مسئولین خواهیم خواند، ایشان با بررسی عوامل به راهکارها نیز خواهند پرداخت.

برنامه ورزش با موضوع امنیت ورزشگاه ها با حضور سردار سرتیپ دوم حسین امجدیان فرمانده تیپ ویژه تهران بزرگ از شبکه رادیویی گفت و گو پخش شد.
سردار امجدیان در برنامه ورزش گفت: طبق ماده 16 آئین نامه انضباطی فیفا، برقراری نظم و امنیت مسابقات ورزشی در داخل و اطراف ورزشگاه در قبل، حین و بعد مسابقه برعهده باشگاه های فدراسیون های میزبان است.
وی بعلاوه گفت: طبق ماده 17 نیز برقراری نظم و امنیت مسابقات ورزشی بر عهده نیروی انتظامی است که ما با به کارگیری پلیس های تخصصی و نیروی انسانی کارآزموده نسبت به انجام این وظیفه اقدام می کنیم.
فرمانده تیپ ویژه تهران بزرگ مطرح نمود: در مدت سه ماه تصدی گری بنده در ورزشگاه آزادی با وحدت فرماندهی، به جز برق گرفتگی یک کودک، که مربوط به حوزه کاری پلیس نبود هیچ مورد خاصی نداشتیم.
وی از فعال بودن همه دوربین های مدار بسته در سطح ورزشگاه آزادی سخن گفت و اضافه نمود: این دوربینها در اختیار پلیس و مجموعه ورزشگاه آزادی است و تمام موارد ضبطی هم تا چندین ماه نگهداری می شوند.
سردار امجدیان بیان نمود: اگر همه نهادها و سازمان های ذیربط برابر با مصوبات خود پای کار آمده و به نیروی انتظامی یاری نمایند هیچ مسئله ای در بحث امنیتی ورزشگاه ها نخواهیم داشت.
فرمانده تیپ ویژه تهران بزرگ بعلاوه توضیح داد: تماشاچیان بلیت تهیه می نمایند اما کسی نیست که جمعیت را هدایت و هدایت کند لذا پلیس مجبور است که خلأ همه سازمان های ذیربط را پر کند. علاوه بر این، نقش افسران امنیتی هم در باشگاه ها معین نیست یعنی فقط ژست افسر امنیتی را به خود می گیرند.
وی متذکر شد: ما بارها برای ارائه آموزش به افسران امنیتی اعلام آمادگی کردیم اما همین الان این نقش ایفا نمی گردد و نهادها و سازمانها پای کار نیستند.
سردار امجدیان نظم دهی به کانون طرفداران و کنترل لیدرها و همیاران را ضروری خواند و گفت: عده ای از دست اندرکاران، قبل از بازی حساسیت زایی شدیدی می نمایند و با پیشگویی ها و عدم همکاری ها باعث خشونت طرفداران در سکوها می شوند.
فرمانده تیپ ویژه تهران بزرگ در پاسخ به این سوال که آیا پلیس تا به امروز از ورود عده ای آشوبگر به داخل ورزشگاه جلوگیری نموده یا خیر بیان داشت: ما هویت عده ای از تماشاچیان به عنوان خشونت طلب را شناسایی کردیم و با مجوز مقام قضایی از ورود این افراد به داخل ورزشگاه جلوگیری می کنیم که البته تعداد این افراد بسیار محدود و کمتر از انگشتان دست است.
سیف: فروش بلیت الکترونیکی گامی موثر در جهت امنیت ورزشگاه ها
مدیر ورزشگاه آزادی تهران بیان نمود: اولین اقدام ضروری برای امنیت ورزشگاه ها اطلاع داشتن از نهاده شدن افراد در جایگاه هاست و ثبت کد ملی در بلیط فروشی الکترونیکی به این کار یاری زیادی می نماید.
سیف در ابتدا با اشاره به رصد تماشاگران در مجموعه ورزشگاه آزادی گفت: پس از برگزاری مسابقه فینال لیگ قهرمانان باشگاه های آسیا با شرایط مطلوب، تمامی امکانات ورزشی در اختیار ورزشگاه آزادی نهاده شد تا شرایط بازی های بعدی را از دست ندهیم.
وی گیت گذاری، تغییر نحوه ورود تماشاگران به ورزشگاه و ایجاد زمینه شفافیت اقتصادی را از مهم ترین اقدامات صورت گرفته در ورزشگاه آزادی برشمرد و گفت: یکی از معضلات همیشگی دستگاه های نظارتی، ثبت و رصد تعداد نفرات ورودی برای یک بازی و مبالغ دقیق پرداختی بود که به لطف خداوند این مشکل طی یک سال اخیر برطرف شد و در حال حاضر آماده ارائه هر نوع گزارش شفافیت اقتصادی به دستگاه های نظارتی هستیم.
مدیر وررشگاه آزادی تهران درخصوص درصد درآمد سازمان لیگ و مجموعه آزادی از محل بلیط فروشی اظهار کرد: بلیط فروشی هم اکنون در اختیار خود باشگاه هاست، در واقع فروش الکترونیکی بلیط با تصمیم وزارت کشور و استانداری تهران و به منظور حفظ اطلاعات کد ملی مردم در اختیار شرکت توسعه نهاده شد.
این مقام مسئول با بیان اینکه عدد و رقم درآمد شرکتها با توافق باشگاه ها معین می گردد اضافه نمود: طبق آخرین توافقات، قرار است شرکت توسعه 15 درصد از مبالغ بلیط فروشی را دریافت کند.
سیف با اشاره به اینکه بعضی ورزشگاه ها همچنان در اختیار شرکت توسعه اند و هنوز به ادارات کل تربیت بدنی استانها تحویل نشده اند گفت: ثبت الکترونیکی کد ملی فقط در ورزشگاه آزادی انجام می گردد و این کار هنوز در استانهای دیگر انجام نشده است.
وی متذکر شد: البته هر وقت که مسئولان تصمیم گیرنده به ما اعلام نمایند فروش بلیط الکترونیکی را واگذار خواهیم کرد.
مدیر ورزشگاه آزادی تهران بخشی از امنیت ورزشگاه ها را مرتبط با اقدامات تماشاگران در سکوها دانست و اضافه نمود: اولین اقدام برای کنترل این موضوع، این است که بدانیم چه کسی در کدام جایگاه نشسته تا حرکات ناشایست و غیرقانونی افراد را تشخیص دهیم و اینجاست که ثبت کد ملی در بلیت فروشی الکترونیکی به این کار یاری می نماید.
سیف تأمین صددرصدی امنیت ورزشگاه را در گرو همکاری همه ارگانها مطرح نمود و ابراز داشت: در حال حاضر هر کسی که وارد ورزشگاه می گردد روی جایگاه خودش قرار می گیرد و جایگاه افراد بر اساس فروش بلیت الکترونیکی معین و معین شده است.
این مقام مسئول یادآور شد: هر فردی از گیت های شرقی و غربی ورزشگاه با تطبیق کارت ملی از تونل های معین وارد طبقه اول می گردد اما شاید ما هنوز زمینه فرهنگی برای نشستن هر فرد بر روی جایگاه خودش را ایجاد ننموده ایم.
مدیر ورزشگاه آزادی تهران با اشاره به وجود 100 دوربینِ در مدار در ورزشگاه آزادی با قابلیت های مختلف بیان نمود: دوربین های جدیدی نیز معرفی شده که در نیم فصل دوم اضافه خواهد شد.
سیف 154 گیت گذاری و نرده گذاری در مساحت هفت هزار متر مربع را از جمله اقدامات صورت گرفته طی یک سال اخیر برشمرد و گفت: ما برای اولین بار در دربی سال جاری بازار سیاه را از بین بردیم و با برنامه ریزی های خوبی که صورت گرفت برای اولین بار ترافیکی در خیابان های منتهی به مجموعه نداشتیم.
مهدی: تدوین دستورالعمل جداسازی افراد ناباب در ورزشگاه ها
سرپرست کمیته مسابقات سازمان لیگ با تأکید بر لزوم تدوین دستورالعمل جداسازی افراد ناباب در ورزشگاه ها گفت: شناسایی این افراد بر عهده گروه کنترل و تامین امنیت ورزشگاه و مدعی العموم هم پلیس است.
سهیل مهدی در ابتدا گفت: از زمانی که بلیت فروشی به باشگاه ها واگذار شد و باشگاه ها هم اجازه تولی گری فروش بلیت پیدا کردند ضوابط خاصی را در رابطه با شفافیت اقتصادی و سیستم بلیت الکترونیکی معین کردیم.
مهدی اضافه نمود: همه ورزشگاه ها مجهز به فروش بلیت الکترونیکی هستند مگر اینکه مشکل فنی خاصی پیدا نموده باشند به همین دلیل از بلیت کاغذی استفاده می نمایند.
وی در ادامه خاطرنشان ساخت: ما از همه باشگاه ها تقاضا کردیم که الکترونیکی شدن بلیت ها را بر عهده بگیرند که بخشی از آنها مانند باشگاه تراکتورسازی تبریز و سپاهان اصفهان رسماً به این کار اقدام کردند و سازمان توسعه و تجهیز نیز این کار را به عنوان پیمانکار باشگاه استقلال و پرسپولیس انجام می دهد.
مهدی با اشاره به الزامات فروش بلیت الکترونیکی بیان نمود: بلیت الکترونیکی باید به شکلی فروخته گردد که فرد اینترنتی خرید کند، اطلاعات شخصی او محرز گردد و نهایتاً هم روی جایگاه خودش قرار گیرد.
سرپرست کمیته مسابقات سازمان لیگ گفت: شرکت توسعه و تجهیز در این حوزه، سرویس بهتری گذاشته و رصد و شناسایی و ارزیابی افراد را به وسیله کدملی و ارتباط گیری با سازمان ثبت احوال کشور انجام می دهد.
این مقام مسئول بیان نمود: شاید هر یک از سامانه های بلیت فروشی ساختاری متفاوت از یکدیگر داشته باشند اما باید دو اصل محرز شدن شناسایی هویت افراد و صدور بلیط براساس هویت را رعایت نمایند.
وی با اذعان به اینکه شفافیت اقتصادی و شمارش تعداد تماشاگران در سیستم بلیت الکترونیکی مغفول مانده گفت: ما بارها مورد خطاب AFC نهاده شدیم که چرا فاقد سیستم استاندارد شمارش تماشاگران هستیم.
مهدی فلسفه اصلی از فروش الکترونیکی بلیت را کنترل ورودیها به ورزشگاه از نظر تعداد و ظرفیت ورزشگاه خواند و گفت: حداقل و پایه احتیاج کنفدراسیون فوتبال آسیا برای بلیت الکترونیکی بحث کنترل ورودیها، ظرفیت ورزشگاه و شمارش تعداد تماشاگران است.
سرپرست کمیته مسابقات سازمان لیگ با اشاره به گستردگی مقوله ایمنی و امنیت ورزشگاه ها بیان نمود: بلیط فروشی فقط برای تشخیص هویت افراد ورودی به ورزشگاه است اما اگر پلیس حضور نداشته باشد ما امکان برگزاری هیچ مسابقه ای را نخواهیم داشت.
وی پلیس را تنها سازمان آموزش دیده، نظامی و منسجم برای برقراری نظم در ورزشگاه دانست و بیان نمود: اینکه باید این وظیفه از دوش پلیس برداشته گردد و پلیس فقط در شرایط بحرانی ورود کند ایده آل ترین حالت ممکن است.
مهدی با تأکید بر لزوم تدوین دستورالعمل جداسازی افراد ناباب در ورزشگاه ها گفت: شناسایی این افراد بر عهده گروه کنترل و تامین امنیت ورزشگاه و مدعی العموم هم پلیس است.
سرپرست کمیته مسابقات سازمان لیگ بعلاوه بیان نمود: در صورت اجرای دستورالعمل جداسازی افراد ناباب، ورزشگاه پذیرای افراد خوب خواهد شد اما آیا تسهیلاتی برای این افراد در نظر گرفتیم؟ آیا نور اضطراری در راهروها و گذرگاه ها و معابر خروج از ورزشگاه آزادی داریم و زمان تخلیه اضطراری از ورزشگاه را تخمین زده ایم؟ فضای امن ورزشگاه کجاست؟ بنابراین دست پلیس در این موارد بسته است و در این شرایط سخت زیرساخت های ورزشگاههایمان چه توقعی از پلیس داریم؟
وی سازمان ایمنی و امنیتی را از الزامات حرفه ای سازی باشگاه معرفی کرد و گفت: قانونگذار در رابطه با حرفه ای سازی ورزش هنوز قانونی وضع ننموده و علاوه براین، باشگاه ها به خاطر خلاهای قانونی اجازه درآمدزایی ندارند و در نتیجه قادر به هزینه کردن نیستند.
اخباری: تفاوت فروش بلیت الکترونیکی در کشور عامل حاشیه سازی است
مهستا اخباری از تفاوت بلیط فروشی شهرستانها با تهران انتقاد و اظهار کرد: تفاوت نحوه فروش بلیط الکترونیکی در تهران با شهرستانها نوعی تبعیض و عامل ایجاد حاشیه محسوب می گردد.
خبرنگار در مصاحبه با رادیو گفت و گو بحث امنیت ورزشگاه ها را از جمله مسائل حساس فوتبال برشمرد و گفت: متاسفانه در بیشتر موارد، اخبار این حوزه منفی است تا مثبت.
وی بلیت فروشی الکترونیکی، احراز هویت تماشاگران و کنترل ورود آنها به ورزشگاه را مثبت ارزیابی کرد و اضافه نمود: آقای تاج لیگ سال جاری را با تاخیر آغاز کرد و اصرار داشت که باید امنیت در ورزشگاه ها برقرار باشد.
خبرنگار تخصصی فوتبال از تفاوت بلیت فروشی شهرستانها با تهران انتقاد و اظهار کرد: چرا بلیت الکترونیکی باشگاه استقلال و پرسپولیس باید در اختیار شرکت توسعه باشد اما در شهرستانها اینگونه نیست؟ ضمن اینکه نحوه فروش بلیت الکترونیکی در تهران نیز با شهرستانها فرق دارد که این تفاوت، نوعی تبعیض و عامل ایجاد حاشیه محسوب می گردد.
وی بعلاوه افزود: علاوه براین، نحوه ورود و خروج تماشاگران در ورزشگاه تهران نیز با شهرستان ها کاملا فرق دارد از این روست که تعداد تلفات در تهران کمتر و در شهرستانها بیشتر است.
اخباری بعلاوه در رابطه با احراز هویت تماشاگران بیان نمود: چرا از ابتدای لیگ تا به امروز هیچ آماری از ممنوعیت ورود تماشاگران خاطی ارائه نشده است؟!
خبرنگار تخصصی فوتبال سازمان لیگ را عامل وجود سیکل های معیوب فوتبال دانست و گفت: چرا باشگاه ها اجازه تبلیغات محیطی ندارند؟ درصورتیکه اگر اجازه داشته باشند بهتر می توانند در حوزه افسران امنیتی عمل نمایند.