کدام مناطق بیشترین آمار سرقت را دارند
در ادامه به سخنان پلیس پیشگیری در مورد مناطقی که ریسک سرقت دارند و نیز لزوم پلیس محله، گوش فرا خواهیم داد.

پلیس پیشگیری بزرگترین پلیس تخصصی در کشور است که یگانهای مختلفی از جمله کلانتری ها و پاسگاه ها، یگان حفاظت از منابع طبیعی، سازمانهای جنگلها و مراتع آبخیزداری کشور، یگان حفاظت سازمان محیط زیست کشور، پلیس فرودگاه و راه آهن، پلیس مترو، یگان حفاظت فیزیکی اماکن عمومی، یگان حفاظت سازمان بنادر و دریانوردی، یگانهای امداد در شهرستانها و مراکز انتظام زیرنظر پلیس پیشگیری قرار دارند.
بیشترین مراجعات مردمی به پلیس پیشگیری است و سالانه بیش از 35 میلیون خدمت انتظامی به وسیله عوامل کلانتری ها، پاسگاه ها و مراکز انتظامی به مردم و مراجعان ارائه می گردد بعلاوه در سال بیش از پنج میلیون پرونده در مراکز انتظامی تشکیل می گردد و در فرآیند رسیدگی قرار می گیرد لذا گستره فعالیتهای پلیس پیشگیری بسیار زیاد است.
میزبان سردار مهدی معصوم بیگی؛ رئیس پلیس پیشگیری بودیم و درباره فعالیتهای پلیس پیشگیری و اقدامات اجرا شده به وسیله این پلیس در راستای هوشمندسازی، شرایط و تجهیزات کلانتری ها و پاسگاه ها و لزوم توجه بیشتر به این پلیس به گفت وگو نشستیم؛ بخش نخست این گفت وگو با عنوان کمبود 2 هزار کلانتری و پاسگاه در کشور/پلیس 110 دیر می رسد؟/ عمر میانه خودروهای کلانتری چقدر است؟ منتشر شد.
این گفت وگو تقدیم مخاطبان ارجمند شده است:
* اخیراً پلیس، اپلیکیشن پلیس من را راه اندازی نموده که بتوان بخشی از خدمات پلیسی همچون ثبت شکایت سرقت خودرو را در این اپلیکیشن ثبت کرد؛ آیا برنامه ای دارید که در سال 1404 بخشی از خدمات پلیس پیشگیری در این اپلیکیشن تعریف گردد؟
پلیس پیشگیری یکی از پلیسهای پیشتاز در الکترونیکی کردن فرآیندها و هوشمندسازی است که از جمله این اقدامات در راستای هوشمندسازی می توان به ارسال و دریافت پرونده به مرجع قضائی و دیگر مراجع به روش الکترونیکی نام برد. ما طرحی را با عنوان شهدای کلانتری و پاسگاه در 420 کلانتری در پلیس پیشگیری تصویب کردیم که این طرح به تصویب فرمانده محترم کل انتظامی کشور نیز رسید. بیش از 50 درصد سرقتها، تماسها با پلیس 110 و تشکیل پرونده در کشور، در جغرافیای این 420 کلانتری صورت می گیرد و به عبارتی تمرکزی روی این 420 کلانتری مدنظر قرار دادیم. (اکنون حدود سه هزار کلانتری و پاسگاه در کشور وجود دارد.)
سالانه 5 میلیون پرونده در کلانتری ها تشکیل می گردد
سالانه حدود پنج میلیون پرونده اعم از امدادخواهی، خدمات قضائی و شکایت در کلانتری تشکیل می گردد و اکنون پرونده های حدود 700 کلانتری به صورت الکترونیکی به مرجع قضائی ارسال و از مرجع قضائی و دادسراها به کلانتری برگشت داده می گردد که از این برنامه به عنوان ابرپروژه نام می برم؛ ان شاءالله در آینده این فرایند و فرآیند ارسال الکترونیکی پرونده ها به مراجع قضائی باید کامل گردد البته در این 700 کلانتری نیز به طور کامل هنوز انجام نشده و حدود 60 درصد پرونده ها در این 700 کلانتری به صورت الکترونیکی به مراجع قضائی ارسال می گردد اما زیرساختها تقریباً نهایی شده است.
از سوی دیگر، در صورت لزوم استعلام از پزشکی قانونی، احتیاج نیست نامه را به صورت دستی و فیزیکی به پزشکی قانونی ارسال کنیم اکنون سیستم کلانتری به پزشکی قانونی متصل است؛ نامه به پزشکی قانونی ارسال می گردد و آنها نیز به صورت سیستمی پاسخ می دهند.
تعامل نزدیک و گسترده بین پلیس پیشگیری (به وسیله کلانتری ها) و آگاهی وجود دارد لذا سامانه ارسال سیستمی پرونده بین این دو پلیس نیز عملیاتی شده و ارسال پرونده به دیگر پلیسها مخصوصاً پلیس آگاهی به صورت سیستمی انجام می گردد.
رصد آنلاین گشتی های کلانتری
اکنون کنترل گشتی ها نیز به صورت هوشمند انجام و عمده گشتی ها در سطح شهر، مدیریت و رصد می شوند، به طور مثال می دانیم گشت شماره 28 ما در چه نقطه، کوچه و خیابان واقع شده است، آیا متوقف است و چه عملکردی داشته لذا این کار نیز با عنوان مدیریت گشتی های خودرویی در حال اجرا است؛ این موضوع یکی از برنامه های پلیس پیشگیری بوده که عملیاتی شده و باید کامل گردد.
در حوزه نظارت هوشمند نیز تا به امروز در 18 استان، مرکز پاپش پلیس پیشگیری راه اندازی شده است؛ در این مرکز پایش، ضمن کنترل گشتی ها، این امکان وجود دارد که دوربینهای نصب شده بر روی البسه مأموران به صورت رَندمی کنترل و استفاده گردد.
رصد دوربینها به صورت آنلاین است؟
دو نوع دوربین آنلاین و آفلاین داریم که در نوع آنلاین، امکان کنترل و رصد برخط وجود دارد و اکنون رصد آنلاین نیز انجام می گردد بعلاوه کنترل تحت نظرگاه ها به منظور رعایت حقوق شهروندی و کنترل محیط های کلانتری در مرکز پاپش پلیس پیشگیری صورت می گیرد.
استعلام سرنوشت پرونده ها در کلانتری ها بدون مراجعه حضوری
اکنون از اجرایی شدن ثبت سرقت خودرو در اپلیکیشن پلیس من دو، سه ماهی می گذرد و علاوه بر این، یکی دیگر از خدمات پلیس پیشگیری در این اپلیکیشن، استعلام سرنوشت پرونده تشکیل شده در کلانتری ها است، این امکان وجود دارد که فرد با مراجعه به این اپلیکیشن، پرونده خود را رؤیت کند و ببیند که پرونده در چه مرحله ای واقع شده است، به صورت مثال آیا به مرجع قضائی یا پزشکی قانونی ارسال شده یا اینکه هنوز در کلانتری است و صاحب پرونده، دیگر احتیاجی به مراجعه حضوری به کلانتری ندارد؛ در حقیقت پلیس پیشگیری، پنج پروژه و کلان پروژه در حوزه هوشمندسازی تعریف نموده که بخشی از اینها عملیاتی شده و بخشی دیگر نیز در فرآیند کار نهاده شده که عملیاتی خواهد شد.
چندین سال است که درباره البسه دوربین دار پلیس صحبت می گردد و قرار بوده که نیروهای پلیس مخصوصاً نیروهای پلیس پیشگیری به این دوربین ها تجهیز شوند، منتهی روند این موضوع کُند پیش رفته، دلیل عدم پیشرفت این موضوع چه بوده است؟
این موضوع بد پیش نرفته است؛ ما در فاز سوم اجرای این پروژه هستیم، در فاز نخست حدود 4 هزار دوربین در اختیار پلیس پیشگیری نهاده شد، فاز دوم (چهار هزار دوربین بعدی) نیز واگذار شده و اکنون در فاز سوم قرار دادیم؛ در مجموع حدود 10 هزار دوربین البسه به پلیس پیشگیری واگذار شده است.
این 10 هزار دوربین مختص نیروهای کلانتری ها یا کل پلیس پیشگیری است؟
عمده این دوربینها به مأموران کلانتری ها و پاسگاه ها اختصاص یافته لذا این پروژه به نظرم مناسب بوده اما اینکه انتظار می رود شتاب بیشتری داشته باشد، بحث دیگری است که می تواند شتاب بیشتری بگیرد.
حد نهایی متصوره برای دریافت دروبینهای البسه چقدر است؟
این عدد احتمالاً باید به سه برابر افزایش پیدا کند.
مراکز انتظام و نگهبان محله می توانند نقش عمده ای در تأمین امنیت داشته و یاور پلیس پیشگیری و کلانتری ها باشند، توسعه این مراکز انتظام و مخصوصاً نگهبانان محله نیز در دستور کار شما واقع شده است؟
البته نام نگهبان محله به پلیس یار تغییر یافته است؛ آئین نامه ای درباره این مراکز در احکام دائمی برنامه های کشور وجود دارد و در قانون برنامه چهارم توسعه نیز پیش بینی شده است. این آئین نامه تقریباً هفت تا هشت ماه پیش به روز شده و یکی از برنامه های اولویت دار و کلان پلیس پیشگیری توسعه کمی و کیفی این بخش است؛ اکنون 60 هزار پلیس محله وجود دارد البته تعداد نفرات پلیس محله بیش از این است اما این 60 هزار پلیس محله آموزش دیده اند، شناسنامه دار هستند و صلاحیت آنها آنالیز شده است.
در برنامه چهارم توسعه پیش بینی کردیم که نفرات پلیس محله و تعداد موسسه حفاظتی مراقبتی بیش از این باشد؛ در بعضی از کشورها چند میلیون نگهبان محله در کشور وجود دارد و در کشور ما این عدد بسیار کم و این ظرفیت قانونی است. در برنامه های توسعه کشور این موضوع دیده شده و دستورالعمل آن به تصویب ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده معظم کل قوا رسیده و ساز و کار کاملاً نظام مند برای آن وجود دارد.
وجود نگهبانان محله سرقت را به صفر یا نزدیک به صفر رساند
این یک مجموعه مردمی و برای مردم است که با عنوان مرکز انتظام در پلیس پیشگیری مسئولیت راهنمایی و راهبری کلان را برعهده دارد، در پلیس پیشگیری استانها اداره ای به نام انتظام داریم که در آنجا کار نظارت میدانی و اجرایی دنبال می گردد؛ پیش بینی های لازم هم شده و احتیاج هم بیش از آنچه که اکنون است، وجود دارد و باید با سرعت بیشتری به این سمت و سو پیش برویم. مسئولیت عمده نگهبانان محله پیشگیری از سرقت است و هر کجا که آنها مستقر بودند، تقریباً سرقت به صفر رسیده یا به صفر نزدیک بوده است.
سامانه ای وجود دارد که عمدتاً صنوف می توانند از آن استفاده و با نصب آن با کلانتری به منظور پیشگیری از سرقت ارتباط برقرار نمایند، کمی درباره این سامانه نیز شرح دهید.
سامانه ای به نام مها وجود دارد که هم منازل و هم مغازه ها می توانند از آن استفاده نمایند، پس از طی فرآیند، نصب این سامانه و اتصال به مرجع انتظامی، در صورت امدادخواهی، فرآیند امدادخواهی به وسیله مرجع انتظامی صورت می گیرد.
علاوه بر این سامانه، در بعضی از مشاغل خاص مانند طلافروشی ها و بانکها، آژیر به کلانتری محل متصل است و اگر خدای نانموده اتفاقی در آنجا روی دهد، این اتصال به فوریت با کلانتری برقرار می گردد و کلانتری نیز به قید فوریت و به صورت اورژانسی در محل حاضر می گردد یعنی در این موارد، منتظر تماس آنها با پلیس 110 نمی مانیم و به فوریت نزدیک ترین واحد گشت انتظامی در محل حاضر می گردد.
اخیراً تا حدودی سرقتهای خرد افزایش پیدا نموده است؛ چه توصیه ای برای مردم دارید که از اینگونه ها سرقتها جلوگیری گردد؟
سرقت، موضوع چند مؤلفه ای است، عوامل متعددی بر سرقت تأثیرگذارند، تمام این عوامل نیز در اختیار پلیس یا مرجع قضائی نیست، به طور مثال اقتصاد، رفاه اجتماعی، بیکاری، اشتغال و تورم بر وقوع یا عدم وقوع سرقت تأثیر می گذارند البته خود مردم نیز می توانند مراقبتهایی انجام دهند تا این مراقبتها مانع وقوع سرقت گردد یا اینکه وقوع سرقت را با مشکل روبرو کند که به اصطلاح به آن پیشگیری وضعی می گویند.
بخشی از این موضوع نیز در پیشگیری اجتماعی تعریف می گردد یعنی به میزانی که آگاهی مردم بالا رود، پیشگیری اجتماعی روی داده است، به طور مثال یک شهروند پس از سوار شدن بر خودرو، قفل مرکزی را فعال کند یا اینکه پلیس توصیه می نماید که هموطنان حین ترک خودرو، کیف یا لوازم با ارزش خود را بر روی صندلی قرار ندهند.
باید به هر موضوعی در جای خودش توجه گردد، به عنوان نمونه زمانیکه تلفن همراه ما در خیابان زنگ بخورد، به مانند زمانی رفتار می کنیم که در منزل حضور داریم و شاید در مراکز عمومی تا یک ساعت با تلفن همراه صحبت کنیم و غرق در صحبت شده باشیم لذا فرصت برای افرادی که در کمین هستند فراهم گردد و تلفن همراه ما را سرقت نمایند کما اینکه آن صحبت کردن ما ضرورتی نیز نداشته باشد.
به طور مثال در حوزه پیشگیری وضعی گفته ایم نور منازل بر سرقت تأثیرگذار بوده و جایی که تاریک است، مقدمه ای بر پرسه زنی افراد ولگرد و سرقت می گردد یا اینکه استحکام درها و پنجره ها در جلوگیری از سرقت منزل تأثیرگذار است.
یا اینکه نصب تجهیزات ضد سرقت در خودروها، بر پیشگیری از سرقت تأثیر می گذارد لذا موارد مذکور به پیشگیری از سرقت یا کشف سرقت بسیار یاری می نماید و باید به این ظرفیتها و توصیه پلیس توجه کنیم و شاید با توجه به همین توصیه های ساده، جلوی بسیاری از سرقتها گرفته گردد؛ مردم می توانند با رعایت نکات پلیسی، فرصت ارتکاب جرم را از جرم در موارد قابل توجهی بگیرند.
در خاتمه من باید از مردم عزیز تشکر کنم؛ به هر حال پلیس از بطن مردم و بچه ها خود آنها و در کنار آنها است، همانگونه که می گوییم شهروندان حقوقی دارند، حتماً تکلیفی نیز وجود دارد؛ همکاری با پلیس یکی از موضوعاتی است که به افزایش امنیت و احساس امنیت یاری می نماید.
مردم به توصیه های پلیس بیش از پیش توجه نمایند، کلانتری و پاسگاه های پلیس پیشگیری، به نوعی بچه محلهای مردم هستند، دو بچه محل با یکدیگر رفیق هستند و ممکن است در بازی فوتبال بگومگو داشته باشند اما در نهایت با یکدیگر رفیق هستند؛ نگاه ما به مأموران کلانتری و پاسگاه ها اینچنین است.
رفتار صحیح، دلسوزانه و منطقی با مردم از جمله برنامه هایی است که با عنوان استانداردسازی و تعالی رفتار با قوت در پلیس پیشگیری دنبال می گردد یعنی ما تمرکز ویژه ای مخصوصاً در بعد رفتار بر روی مأموران داریم؛ از طرفی دیگر از مردم انتظار داریم که با بچه ها خود در پلیس مخصوصاً در پلیس پیشگیری و کلانتری و پاسگاه ها بهتر از گذشته همراهی و مساعدت داشته باشند.
بعلاوه باید به حوزه پلیس فرودگاه و راه آهن کشور نیز اشاره کنم، در این دو پلیس نیز مجاهدت انجام می گردد، ما در کشور 14 هزار کیلومتر خطوط ریلی داریم، برقراری امنیت در این خطوط ریلی و حفظ امنیت مسافران یکی از کارویژه های پلیس راه آهن کشور است در پلیس فرودگاه نیز به همین شکل تأمین نظم و امنیت مسافران مجدانه در پلیس فرودگاه دنبال می گردد بعلاوه هوشمندسازی در پلیس فرودگاه و راه آهن یکی از کارویژه هایی است که دنبال می کنیم.